Portaulul ceățeanului


Schengen şi relaţii internaţionale Activitaţi Relaţii Internaţionale DEPABD

Cooperare internaţională :

        Activităţile de cooperare internaţională sunt organizate şi coordonate de Biroul Schengen şi Relaţii Internaţionale, asigurând transpunerea în practică a programelor de activităţi şi a planurilor de acţiune, precum şi a tuturor sarcinilor aflate în responsabilitatea instituţiei, care presupun contacte şi colaborări instituţionale la nivel internaţional. Astfel, Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date desfăşoară relaţii de cooperare cu următoarele organisme internaţionale:

Comisia Internaţională de Stare Civilă :

         Comisia Internaţională de Stare Civilă este o organizaţie interguvernamentală fondată în 1948-1949, cu sediul la Strasbourg, Franţa, ce are ca scop promovarea cooperării internaţionale în materie de stare civilă. Sunt membre ale comisiei un număr de 16 state, alte 8 având statut de observator.

În conformitate cu Memorandumul de aprobare a aderării României, cu statut de observator, la Comisia Internaţională de Stare Civilă (CISC), Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, asigură reprezentarea României, cu statut de observator, la cele două Adunări Generale anuale CISC.

Grupul de Lucru Frontiere/Documente False :

        La nivelul Consiliului Uniunii Europene funcţionează Grupul de Lucru Frontiere/Documente False, cu atribuţii pe linia schimbului de informaţii privind documentele de identitate şi de călătorie emise de statele membre ale U.E., la care participă şi un reprezentant la Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D.).

Asociaţia Europeană a Funcţionarilor de Stare Civilă (EVS) :

        Asociaţia Europeană a Funcţionarilor de Stare Civilă (EVS) are ca principal obiectiv schimbul de informaţii în domeniul stării civile pentru asigurarea armonizării legislaţiei statelor membre UE în domeniul de referinţă. Totodată, asociaţia asigură schimbul de bune practici între asociaţiile naţionale ale funcţionarilor publici din Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Germania, Olanda, Polonia, Slovacia, Scoţia şi Slovenia, prin organizarea congreselor anuale la care participă şi reprezentanţi ai DEPABD.

Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date desfăşoară activităţi de cooperare privind schimbul de informaţii şi bune practici cu instituţiile omoloage din alte state, în domeniul stării civile şi al evidenţei persoanelor.